АЗБУКА (AZBUKA) – Српско ћирилично писмо

АЗБУКА (AZBUKA) – Српско ћирилично писмо

Кратка историја Азбуке

Српски лингвиста Вук Стефановић Караџић је у првој половини XIX века осмислио ћирилично писмо од 30 слова у коме свако слово има свој глас. Име је добило по прва два слова АЗ и БУКИ, АЗБУКА. До тад је књижевни српски језик био славеносербски, записиван руском ћирилицом и био компликованији за учење.

Као званично писмо у Србији призната тек 1868. године.

Азбука не садржи двогласе и не садржи слова за гласове који се не користе. Правило које је Вук увео је: ,,Пиши као што говориш, а читај као што је написано.

Вук Стефановић Караџић је рођен у Тршићу, мањем месту поред Лознице, умро је у Бечу у Аустрији. Његови посмртни остаци су пренешени у Београд 12. октобра 1897. године и сахрањени у порти Саборне цркве уз велике почасти, заједно са Доситејем Обрадовићем.

Српска азбука

poster azbuka srpska

Српска азбука садржи ових 30 слова:

А, Б, В, Г, Д, Ђ, Е, Ж, З, И, Ј, К, Л, Љ, М, Н, Њ, О, П, Р, С, Т, Ћ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш.

Сва непотребна слова руског писма су избачена, а додата су нова слова Ћ, Ђ Љ, Њ, Ј, Џ.

Ћирилично писмо се у српском језику користи заједно са српском латиницом, а од 2006.-те године проглашено је службеним писмом у Србији.

Dodata slova u srpskoj azbuci

Стара Азбука

Аз – Буки – Веди – Глагоље – Добре [Ја Бог видим речи (дела) добре]. Ест – Жива – Сила – Земљиног – Иса (Јесам жива сила Земљиног простора). И – Мјем – Како Људи – Мисле (И знам како људи мисле). Наш – Оче – Покоја – Реци – Слово – Твердо – Ук [Наш Оче Свемира реци слово (закон) потврдног учења]’

Како научити азбуку?

Табелу за учење ћирилице можете пронаћи овде. Aпликација Duolingo има добре препоруке за учење језика, више о томе можете видети на овом линку. Ако Вам је потребно пребацивање из једног писма у друго, из ћирилице у латиницу или обратно онда идите на сајт Пресловљавање.

Деци би учење азбуке требало да буде интересантно и забавно. Напретком технологије сви се утркују да на занимљивији и забавнији начин деци помогну да савладају ову вештину. Погледајте апликацију за учење азбуке овде.

По мишљењу многих, наједноставније и најлакше се азбука учи помоћу коцки са словима која су представљена са предметима и животињама која почињу на дато слово. Померањем и слагањем коцкица, дете развија и моторику и креативност.

azbuka cirilica

,,Пиши као што говориш, а читај као што је написано.” – Вук Стефановић Караџић

Разне сликовнице и књиге са слагалицом од слова су такође веома занимљиве и едукативне.

Можете купити и едукативне азбука постере или азбука тапете.

Пошто су компјутери веома заступљени у нашим животима за учење слова се користе разне видео презентације, које деца такође брзо усвајају. На сајту Наукица постоје видео материјали који показују како се пишу слова које ваше дете може да гледа и вежба правилно писање писаних слова азбуке.

Азбука – ћирилица, штампана слова – Из ове књиге ваше дете може научити да пише штампана слова ћириличне азбуке.

Учећи слова повећава се број речи које дете може саставити. Повећањем броја речи повећава се и број реченица које дете може да запише. у почетку су то просте реченице као на пример: “Сава трчи”, а касније иду и сложеније реченице.


Ћирилица међу Србима

На ћирилици је Мирослављево јеванђеље, бисер писане баштине у светској културној ризници. Мирослављево јеванђеље је кодекс, односно рукописна књига. То је најзначајнији ћирилички споменик српске и јужнословенске, односно српско-словенске писмености из 12. века. Мирослављево јеванђеље данас се чува у Народном музеју у Београду, док се 166. лист ове књиге налази у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу, заведен као “Лист из Мирославова евангелиа”. Написана је 1180. године и писару је требало седам година да је заврши. Из ове књиге је 1198. године вршена служба када се оснивао манастир Хиландар, а кажу да је била на грудима Стефана Немање на самрти. Чувана је до 1896. године у Хиландару када је дата на поклон краљу Александру Обреновићу.

Погледајте овде нешто више о Мирослављевом јеванђељу или погледајте дигиталну копију Мирослављевог јеванђеља.

miroslavljevo jevandjelje list
Мирослављево јеванђеље

Од када је пренето из Хиландара у Београд 1896. године, Мирослављево јеванђеље је са државом Србијом и српским народом преживљавало све бурне историјске догађаје 20. века, у правом смислу тих речи.

Предлажемо да погледате и филм на руском језику “Ћирилов код” са српским преводом (тиловима) који говори о проблемима са којима се ћирилица данас сусреће. За српски превод притисните “cc”.

Родитељи ће препознати моменат када дете своје мисли може преточити на папир, тј. писати. Писањем ће деца такође развијати моторику шаке и прстију, а вежбом ће слова све брже клизити по папиру. Печат сваког од нас је рукопис који је наравно различит и по ком смо јединствени.

Следећа степеница код деце је читање, а савладавањем слова спремни су и за њу. Уз ову вештину деца су спремна да крену у нове подухвате које живот носи. Читање је услов за знање и умеће. Научите Ваше дете да пише и чита ћирилицу и помозите одржање наше традиције и језика!

ЧИТАЈМО!

Мирослав Марковић

Погледајте нашу понуду књига за учење ћириличног писма:

Pišem Ćirilicu
Пишем ћирилицу
Ucim da pišem - Pisana slova ćirilica
Учим да пишем – писана слова ћирилице
Moj prvi bukvar
Мој први Буквар

Save

Save

Save

Ускрс – фарбање јаја из фрижидера

2 маја, 2018

Шта је математика?

2 маја, 2018

 1. Одличан и врло информативан текст са сјајним прилозима. Свака част!

  Reply
 2. Ko jos pise engleski jezik cirilicom

  Reply
 3. Године пролазе… Којекакви пропратни текстови “Гајевица”. Коментари исто на “крватском”. Где је резултат напреге?

  Reply
 4. Adelung a ne Vuk Karadzić

  Цитат „пиши као што говориш, а читај као што је написано“ у нашим крајевима, обично се приписује Вуку Стефановићу Караџићу, међутим цитат је заправо ортографски принцип који је измислио управо Јохан Кристоф Аделунг. Караџић је искористио тај принцип како би спровео реформу свог језика.

  Reply
 5. Како није стид онога ко хрватско национално алтиничко писмо (гајицу) збове “СРПСКА ЛАТТИНИЦА”? Брука од незнања.

  Reply
 6. Ћирилица није алфабет.
  Ћирилица није латиница.
  Ко не зна ћирилицу,и то се дешава.

  Reply
 7. „Ћирилично писмо се у српском језику користи заједно са српском латиницом, а од 2006.-те године проглашено је службеним писмом у Србији.” — Ово није тачно! У нашем уставу се нигде не спомиње реч „латинично писмо”. Члан 10 – „У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо. Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.” У сваком уставу пише „службена употреба”, јер не постоји „приватна” или „неслужбена” употреба писма. Српскохрватски језик више не постоји. Све некадашње чланице СФРЈ-а су се вратиле свом матичном писму, осим Србије.

  Reply
 8. На употребу српског језика и ћирилице нас упућује српска традиција, култура, национални идентитет, али и члан 10 Устава Републике Србије. На нама свима је да свој језик волимо, учимо, негујемо и чувамо. Као што то чине озбиљни, напредни народи, који држе до свог индентитета и интегритета. Језичка култура сваког појединца је огледало његове опште културе. Брига о језику треба да буде брига свих, како појединаца, тако и народа, а нарочито државе. Ако не сачувамо свој језик и писмо, нећемо сачувати ни себе!

  Reply
 9. Гасили те, Ћирилици драга, чим си стигла до рођеног прага. Гасили те, моје мило Слово, изговором за оно и ово. Свако слово и глас носи исти, поносита ко дама на писти. Залудне им жеље душу ,,красе”, Србинова Ћирилица зна се.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.