Bojanke za decu

Bojanke za decu

Bojanke za decu su uvek prvi susret deteta sa knjigom, pored slikovnica. Sposobnost čitanja, jedna je od najbitnijih i najvrednijih čovekovih moći. Od najranijih svojih dana on se sreće sa nekom vrstom knjige i pisanog teksta. Složenost teksta i sadržaja zavisi od uzrasta. Dete se u svom odrastanju, uglavnom prvo sreće sa slikovnicama i bojankama.

Bojanke deci pomažu da razviju koordinaciju očiju i ruku, da uoče različite boje i prepoznaju oblike. Deca uče da popunjavaju slike i samim tim usvajaju nove pojmove, životinje, biljke, predmete.

Bojanka je prva dobra osnova za razvoj i učenje kod dece, kao i put za bolju koncentraciju, koordinaciju i kreativnost kod dece.

Dete se u svom odrastanju, uglavnom prvo sreće sa slikovnicama i bojankama.

Samo biranje boja je već jedan vid učenja, jer deca usvajaju osnovne pojmove iz okruženja a da se možda nisu još sa tom pojavom, predmetom ili životinjom sreli. Na primer, trava je zelena, Sunce žuto, a nebo plavo. Oblici su još jedan bitan faktor, jer deca počinju da razlikuju krug od kvadrata i slično.

Životinje u bojankama

Deca se u bojankama sreću i sa životinjama koje sigurno još nisu upoznali. Tako već od malena znaju kako izgleda konj, pas ili pile. Kako rastu, tako im se širi spektar pznatih  figura i živih bića. Uz svaku novu bojanku, dete uči da crta, boji i saznaje o sve više pojmova iz njegovog okruženja. Pored toga, razvija i motoriku, jer bojicom koju drži u ruci, treba što preciznije da popuni polja za bojenje. Uz bojanku se deca, uz zabavu i igru, susreću prvi put sa brojevima i slovima, što je jako bitno za njihov dalji razvoj i prijateljstvo sa knjigom uopšte.

Bojanke kao uvod u knjige

Pored toga, zavisno od uzrasta, sreću se prvi put i sa različitim zanimanjima koje u bojankama karakterišu garderoba i instrument. Lekar ima specifično odelo i instrumente, odžačar takođe. Mnogo je primera zbog čega deci od malena treba kupovati bojanke. Njima razvijamo njihovu inteligenciju i uvodimo ih u svet odraslih postepeno i zabavno. Kada vidimo da su deca prevazišla te jednostavne bojanke, tj. bojanke gde se pojavljuju samo pojedinačne slike, uvodimo u njihov život bojanke koje imaju priču i sastoje se od sklopa različitih pojmova vezanih u celinu. Svakim danom njihovog odrastanja, uvodimo nove bojanke i pripremamo ih za čitanje dečijih knjiga.

Bojanke za odrasle

Kao što postoje bojanke za decu, sve popularnije su i bojanke za odrasle, koje nas vraćaju u detinjstvo i donose te iskre radosti koje samo u detinjstvu postoje. Savremen način života, brige i obaveze, u našu dušu unose nemir. Bojanke za odrasle su lek za to. Pojavljuje se osećaj smirenosti i radosti.

Pratite taj osećaj, bićete srećniji, zadovoljniji, kreativniji, bolji sebi i svojim najmilijima.

Miljana Novaković

Pogledajte našu ponudu najlepših bojanki za Vaše najmilije.

Crtam bojim brojim do 10
Crtam, bojim, brojim do 10
Divlje Životinje
Divlje Životinje
Mozgalica Oblici I Boje
Mozgalica – Oblici i boje

Save

Save

Inteligencija kod dece

14 januara, 2017

Knjige za decu od 1 do 3 godine

14 januara, 2017