Biografija

Слика аутора

Miodrag Miša Branković

01 јануар 1954

Миодраг Миша Бранковић рођен је 01. 01. 1954. године на Цетињу. Своје опредељење и животну мисију одредио је још давне 1978. године, када је постао члан Удружења фото и филмских радника Србије.
По струци машински инжењер, поштовалац људског умећа, а по вокацији естета који се заљубио и никад није престао да се диви лепоти природе, као стваралачком делу. Ту двојност своје фасцинације успео је да помири само кроз фотографију, стално изнова бележећи стално непоновљиву лепоту пејзажа, мора, природног амбијента и оног што је човек успео да утка у тај простор.
Од 1994. године живи и ради у Грчкој, у Солуну и Атини као дописник европских ТВ - новости. У његов објектив се усељава обрађени камен кроз који људска цивилизација вековима исписује најочуванију књигу историје. Хармоније људског дела и природног амбијента, моументална култура кроз камене зидове, рушевине које иако оштећене, цртају лепоту прошлости. Бранковићево дивљење кроз објектив сваки пут успева да забележи најлепшу композицију и да је стави ван рушилачке снаге времена.
А онда као у причи, уметник среће своју највећу љубав и пред зидине ставља свој уметнички дар 1995. године први пут стиже на Свету Гору и надаље своју посвећеност везује за лепоту манстира Хиландар, место на којем је људска рука успела да своје дело претвори у природну лепоту. Сваки детаљ је нови изазов и само најоштрије око успева да забележи сјај брушен вековима.
Од тада је чест и радо виђен гост јединствене монашке државе, братства светски знамените духовне светиње, где својим објективом бележи трагове минулих столећа који и данас маме уздахе дивљења, али нажалост, у последњих годину дана израстање из пепела и обнову свега чему ће се дивити генерације оних који долазе.
Изложбе фотографија на платну манастира Хиланда до сада су одржане у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Сомбору, Бања Луци, Подгорици, Никшићу, Москви, Солуну, Паризу, Дизелдорфу, Дортмунду, Берлину, Хамбургу, Хановеру, Халмштанду, Санкт Петербургу, Филаделфији...

Из текста Ђорђа Мојића за изложбу у галерији Академије 28, у Београду