Biografija

Slika autora

Miodrag Miša Branković

01 januar 1954

Miodrag Miša Branković rođen je 01. 01. 1954. godine na Cetinju. Svoje opredeljenje i životnu misiju odredio je još davne 1978. godine, kada je postao član Udruženja foto i filmskih radnika Srbije.
Po struci mašinski inženjer, poštovalac ljudskog umeća, a po vokaciji esteta koji se zaljubio i nikad nije prestao da se divi lepoti prirode, kao stvaralačkom delu. Tu dvojnost svoje fascinacije uspeo je da pomiri samo kroz fotografiju, stalno iznova beležeći stalno neponovljivu lepotu pejzaža, mora, prirodnog ambijenta i onog što je čovek uspeo da utka u taj prostor.
Od 1994. godine živi i radi u Grčkoj, u Solunu i Atini kao dopisnik evropskih TV - novosti. U njegov objektiv se useljava obrađeni kamen kroz koji ljudska civilizacija vekovima ispisuje najočuvaniju knjigu istorije. Harmonije ljudskog dela i prirodnog ambijenta, moumentalna kultura kroz kamene zidove, ruševine koje iako oštećene, crtaju lepotu prošlosti. Brankovićevo divljenje kroz objektiv svaki put uspeva da zabeleži najlepšu kompoziciju i da je stavi van rušilačke snage vremena.
A onda kao u priči, umetnik sreće svoju najveću ljubav i pred zidine stavlja svoj umetnički dar 1995. godine prvi put stiže na Svetu Goru i nadalje svoju posvećenost vezuje za lepotu manstira Hilandar, mesto na kojem je ljudska ruka uspela da svoje delo pretvori u prirodnu lepotu. Svaki detalj je novi izazov i samo najoštrije oko uspeva da zabeleži sjaj brušen vekovima.
Od tada je čest i rado viđen gost jedinstvene monaške države, bratstva svetski znamenite duhovne svetinje, gde svojim objektivom beleži tragove minulih stoleća koji i danas mame uzdahe divljenja, ali nažalost, u poslednjih godinu dana izrastanje iz pepela i obnovu svega čemu će se diviti generacije onih koji dolaze.
Izložbe fotografija na platnu manastira Hilanda do sada su održane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Somboru, Banja Luci, Podgorici, Nikšiću, Moskvi, Solunu, Parizu, Dizeldorfu, Dortmundu, Berlinu, Hamburgu, Hanoveru, Halmštandu, Sankt Peterburgu, Filadelfiji...

Iz teksta Đorđa Mojića za izložbu u galeriji Akademije 28, u Beogradu