Čitaj mi….

Čitaj mi….

Čitaj mi bajke…. Kada pomislim na bajku, pomislim na nešto čarobno i lepo. A za mnoge je to čarobno i bajkovito nedostižno u ovom stvarnom životu. I zato često i čujemo frazu„život nije bajka“. Tada se zapitam:  A šta za nas odrasle predstavlja život iz bajke? – haljina, princ, kočija,ogledalo  ili moralne vrednosti, odnos dobra i zla, osećaj za  laž i istinu, koji vremenom odrasli gube. Ali ne i deca….

Za razliku od nas, njima nije teško da shvate I usvoje, a sigurno vas ni jedno dete neće pitati kada i gde je bilo to “nekada davno”, jer oni vizualizuju kako oni žele i stvaraju lični doživljaj,nadogradjujući vašu priču svojom maštom. Sa bilo kog aspekta da pogledate,postoji mnogo razloga zašto je valjano čitati deci.

Počnite da im čitate odmah, za to ne postoji starosna granica!!!

Jer ne moraju ih razumeti, dovoljno je za početak što time stvarate osećaj prisnosti i sigurnosti u trenucima čitanja knjige. Zato nemojte im to uskraćivati, jer su baš to najlepši momenti detinjstva,kojih ćete se i vi i oni rado sećati kada odrastu.Sigurno se I vi sećate neke priče,kada ste mogli da se ušuškate pored mame, tate, bake ili deke….bila su to bezbrižna vremena, zar ne? Omogućite im to… Ono što je najbitnije, slušajući priču, dete po prvi put počinje da shvata da postoji drugačiji svet i drugačiji ljudi I van njihovog doma. Kako bi postepeno razvijali njihovu pažnju I koncentraciju, možda je najbolje početi sa kraćim pričama i tako razvijati njihovo interesovanje, maštu, kreativnost, ljubav prema knjizi I čitanju, samim tim I neka nova interesovanja.

I zato dok čitamo njima,iskoristimo priliku da se i mi sami podsetimo pravih, vrednosti, kojih je danas na žalost sve manje .

ČITAJ, JER MOŽDA ŽIVOT JESTE BAJKA!!!

bbs-bezax-21Miljana Novaković

 

Pogledajte našu ponudu bajki i priča za Vaše najdraže OVDE

Srpske Bajke
Srpske Bajke
Najlepse bajke za devojcice
Najlepse bajke za devojcice
Šumske priče
Šumske priče
Basne
Basne

Save

Save

Save

Nada za knjigu

3 novembra, 2016