Čitanje iste knjige više puta

Čitanje iste knjige više puta

Čitanje je jedna od najkorisnijih aktivnosti koje upražnjavamo tokom života. Sa svakom pročitanom stranicom bliži smo našem ličnom uspehu na mnogim poljima. Knjige su nam vrlo praktična i korisna lekcija koja nam pruža razne informacije, avanture, ali i filozofske ideje. Sa njom otvaramo um za nove poglede na život i svet. Uz knjigu se opuštamo, zabavljamo, usvajamo nova znanja, vežbamo koncentraciju, inspirišemo.

Zbog svih tih razloga ne smemo se ljutiti na naše klince kad izraze želju da im već pročitanu knjigu ili slikovnicu čitamo ponovo, ne samo jednom, već bezbroj puta.  U početku će vam to biti dosadno i naporno, ali kada shvatite koliko to znači za razvoj vašeg deteta, promenićete mišljenje. Čitaćete i sto puta ako ono to traži. Kada dete sluša istu knjigu više puta ono bogati svoj rečnik jer ih bolje pamti, prepoznaje i usvaja. Kao što mi pamtimo tekst, tako ga pamti i mališan, što je veoma korisno, jer tako bogati svoj vokabular i to je prvi korak i pokazatelj usvajanja znanja.

Dete neke reci mora čuti i 250 puta pre nego što ih potpuno shvati, zapamti i razume.

čitanje

Deca kojima se tekstovi, knjige, bajke, priče više puta čitaju se izdvajaju po govoru i poznavanju reči i termina jer  im tokom ponovljenog čitanja odgovarate i na određena pitanja i nejasnoće vezane za tekst ili nepoznatu reč. Svaki pisani sadržaj ima svoju formu i ritam pa čitanjem neke pesmice ili dela više puta dete usvaja i zvuk reči uz koju kasnije formira i svoj odnos prema jeziku, formira izražajnost u čitanju, artikuliše glasove, intonaciju, dikciju, jačinu, visinu i boju glasa, akcentuje i emotivno boji ono što čita.

Njegovo čitanje postaje prijatno i ugodno, smešno ili tužno, jednom rečju izražajno i tako veoma zabavno za decu. Svakim čitanjem više puta istog teksta dete bolje razume sadržaj, bolje sagleda i prepozna likove i njihove osobine što je i sama poenta čitanja. Ponovno čitanje podstiče decu na razmišljanje i kritičke stavove i gradi čitalačko samopouzdanje kod njih.

Ponekad, da bi sebi razbili monotoniju dok ponovo čitate isto, uvedite neki zanimljiv razgovor o sadržaju i likovima iz dela.Sigurno je da vam rečenica: ,,čitaj mi ponovo’’, ponekad ne prija, ali pošto ste sada upoznati sa prednostima tog čitanja, razumeli ste koliko je to bitno za vaše dete i koliko mu dobrog donosi.

 

ČITAJTE I 100 PUTA AKO TREBA!

Miljana Novaković

Pogledajte naše knjige koje će Vaši mališani tražiti da čuju iznova i iznova:

Srpske Bajke
Srpske Bajke
najlepse bajke za decake korica
Najlepše Bajke za Dečake
Šumske priče
Šumske priče

Save

Školski raspust i čitanje

7 juna, 2017

Knjige na latinici

7 juna, 2017