Gde roditelji greše kada čitaju deci?

Gde roditelji greše kada čitaju deci?

Gde roditelji greše kada čitaju deci? Deca su naš svet, naš život, naša inspiracija. Sve aktivnosti koje obavljamo za njih i zbog njih svakog dana preispitujemo, ispravljamo i poboljšavamo. U želji da ih što bolje vaspitamo i pripremimo za život, nekad napravimo i po neku grešku. Greške koje pravimo prilikom čitanja deci mogu se odraziti na njihov izgovor ili stav prema knjigama. Nisu one uvek ni dramatične, ni toliko strašne, ali nije ni na odmet primiti neki savet pre nego ih napravimo.

Poznato je da je izuzetno korisno da od malena deci čitamo knjige. Prvo zato što se čitanjem stvara bliskost između roditelja koji čita i deteta kome se čita. Tada dolazi i do korisnih razgovora, povećava se uzajamno poverenje, a bliskost i ljubav su izraženiji jer su deca uglavnom u zagrljaju roditelja dok slušaju šta im se čita.

Pored toga čitanje je korisno da bi deca naučila kako stvarni svet funkcioniše, da razlikuju dobro i zlo, ljubav i mržnju. To su teme kojima knjige obiluju, pa tako decu navode na razmišljanje i pravičan stav.

roditelji greše kada čitaju deci

Zbog svega ovog moramo voditi računa kako čitamo deci, koje navike upražnjavamo dok to radimo, u kojim prilikama čitamo. Čak i najiskusnijim čitačima potkrade se neka greška dok obavlja ovaj ritual bitan za odrastanje i razvoj svog deteta. Ovo su neki saveti koje bi roditelji trebalo da usvoje pa da užitak čitanja bude savršen.

Gde roditelji greše kada čitaju deci? Deci se uglavnom čita uveče pred spavanje. To nije greška, ali čitanje se može obavljati i u nekim dnevnim satima, kada ste slobodni i kada dete to želi jer tada nije umorno kao uveče pa se može i porazgovarati o pročitanom. Ne sputavajte dete kada postavlja pitanja za vreme čitanja. Odgovori na njegova pitanja su takođe veoma bitni kao i samo čitanje. Nekad će vas razgovor odvesti u neke druge teme, ali je sigurno da će biti od koristi za formiranje njegove ličnosti.  Ne mora izbor knjige uvek biti vaš. Pustite i dete da odabere po bilo kojim kriterijumima . Ono će se bolje osećati, a i razvijaju se samostalnost i samopouzdanje. Nemojte mehanički čitati knjigu. Potrudite se da unesete emocije i da ne mislite na neke druge stvari dok čitate. Naravno, ne morate biti glumac, ali bezlično nizanje rečenica nije nikom zanimljivo.

Zavisno od uzrasta deteta, nekad,  dok čitamo možemo uneti i neku našu rečenicu, neko pojašnjenje ili opis.  Tu moramo dobro paziti jer deca pažljivo slušaju, pa nekad pri ponovnom čitanju iste knjige, moramo voditi računa šta smo prošli put ,,ubacili”. To može biti i dogovor između roditelja i deteta da svako čitanje oplemene nekom novom rečenicom. Ponudite za čitanje i knjige koje u tom momentu dete baš i ne interesuju jer o tom pojmu ne znaju baš ništa ili im naslov nije simpatičan. Iskoristite svoju inteligenciju i približite mu to na neki način, zainteresujte ga. Čitajte im onoliko puta koliko traže. Verujte, potrebno je. Roditelji greše kada čitaju deci samo koliko oni misle da je potrebno. Ako Vam dete traži da ponovite priču, trebalo bi da ga poslušate, i zbog razvoja rečnika i zbog odnosa izmedju roditelja i deteta.

Čitajte deci i kad oni nauče da čitaju. Neće još dugo tražiti to. Koristite svaki moment da budete bliski. Kad počnu sami da čitaju,  ti zajednički momenti će vam nedostajati.

Posvetite se svojoj deci ne samo u čitanju knjiga, nego svakog dana, u različitim aktivnostima. Nađite vremena za njih i njihove želje. Kad odrastu biće vam zahvalni, a vi bezbrižni i zadovoljni!

Miljana Novaković

Mi Vam nudimo knjige u kojima ćete uživati i Vi i mališani!

Najlepse bajke za decake
Najlepse bajke za decake
Najlepse bajke za devojcice
Najlepse bajke za devojcice
Najlepše basne
Najlepše basne

Save

Knjige – Istorija prvih knjiga

21 jula, 2017

Kako da naučite decu da čuvaju knjige?

21 jula, 2017