Kako da naučite decu da čuvaju knjige?

Kako da naučite decu da čuvaju knjige?

naučite decu da čuvaju knjigeKako da naučite decu da čuvaju knjige? Koliko god nauka i tehnologija napredovale i koliko god se deca prilagodila savremenom načinu života ipak neke lekcije, principi i pravila o postojanju, svakodnevnom životu, navikama i obavezama, moraju naučiti i usvojiti ih, u porodici, kuči, školi, od roditelja, braće, sestara, rodbine, učitelja, baka i deka. Od malih nogu ih učimo poštovanju, kulturi, lepom vaspitanju. Bitno je da nauče, dok su još mala, kako da se ophode prema bližnjima, prema okolini, prirodi, biljkama, životinjama, u stvari prema svemu što ih okružuje i bićima u njemu.

Deca se moraju uključiti u sve sfere našeg života, u sve obaveze, koliko im njihov uzrast dozvoljava, uz igru i razonodu oni će najbolje naučiti kako da zasade cvet, da ga zalivaju i neguju, kako da srede svoj prostor u kom se igraju, kako da izbace smeće, da nahrane ljubimca, kako da ofarbaju neki predmet. Tako će naučiti da cene trud i rad koji ulažete, kako bi oni imali sve što im je potrebno.

Najvažnije je od početka postaviti određena pravila, bez obzira da li se radi o garderobi ili bilo čemu drugom. Jedna od tih malih, ali velikih obaveza je i čuvanje i briga o knjigama koje dobijaju, o udžbenicima i sveskama. Moraju da shvate da to nisu stvari koje se posle jedne upotrebe bacaju, cepaju, šaraju. Naučite decu da čuvaju knjige tako što ćete im obajsniti da su to vrednosti kojima se mora posvetiti pažnja da bi duže trajale i bile korisne još nekom.

naučite decu da čuvaju knjige

Od najranijeg detinjstva deci se kupuju razne slikovnice, bojanke sveske, a kasnije i knjige. Prvo i osnovno pravilo je da ništa ne uzimaju prljavim rukama i da nikad ništa ne jedu nad njima. Drugo, bitno je da sve što od nekud uzmu, tamo i vrate jer uglavnom svi u kući imamo mesto gde držimo literaturu bilo koje vrste. O čemu god da je reč, važno je odložiti na odgovarajući način i za to predviđeno mesto. Moramo ih naučiti da polako okreću stranice knjige koju čitaju, da ne savijaju listove i prave ,,uši” na njima. Da se potrude da im knjige ne ispadaju iz ruku jer će ih tako najlakše oštetiti. Ako su prašnjave da ih ne tresu već da blago pređu suvom krpom preko njih ili još bolje nekom malom pajalicom. Ako daju nekom da čita njihovu knjigu, da ne zaborave kome su dali da bi posle izvesnog  vremena tražili da im se vrati ako je drug zaboravio.

Isto tako da nauče da vrate pozajmljenu knjigu i da brinu o njoj bar kao o svojoj, ali i više.

Ako se i desi neki propust, moramo biti blagi i tolerantni jer se to ne može naučiti odjednom, pa zbog toga treba krenuti na vreme sa navikavanjem da se greške ne bi ponavljale. Nemojmo koristiti ucenu da bi deca nešto dobro uradila, već ih nagradimo kad vidimo da shvataju, da su dobri i odgovorni. Naučimo ih poštovanju i vrednovanju jer je to važna životna lekcija u svim segmentima, a stvari i knjige će nam trajati onoliko koliko smo pažljivi pri njihovom korišćenju.

Naučite decu da čuvaju knjige da im duže traju!

Miljana Novaković

 

Gde roditelji greše kada čitaju deci?

28 јула, 2017

Pripremite decu za polazak u školu

28 јула, 2017