Knjiga kao inspiracija i motivacija

Knjiga kao inspiracija i motivacija

Inspiracija i motivacija se kao pojmovi uglavnom svi mešaju. To su donekle slični  ali fundamentalno različiti procesi, ali ipak povezani, jer bez inspiracije nema motivacije.

Inspiracija je u stvari stanje pojačane intelektualne, stvaralačke, umetničke aktivnosti duha, tj. Nadahnuće i stvaralačka zamisao. To je okolnost pod kojom nastaje kreativnost.

Motivacija je podstek, podsticaj i stimulans nekoga na nešto. Motivisani ljudi svoje umove koriste na svrsishodan način i savesni su. Ne zamaraju se i ne bave nebitnim stvarima. Sve što odluče, to je njihovo duboko opredeljenje.

Inspiracija je ideja, mašta, strast, a motivacija se zasniva na čistom intelektu, često je hladna i proračunata.

U životu svakog od nas inspiracija i motivacija se prepliću i najbitnije su u procesu uspeha pojedinca na svim poljima. Od njih nam zavisi svaki moment života, od školovanja, preko druženja i izbora partnera i posla kojim ćemo se baviti.

Jedan od bitnih faktora, pored mnogo drugih, za postojanje naše inspiracije i motivacije, su knjige i čitanje. Kroz njih upoznajemo različita mišljenja, karaktere ljudi,  događaje, situacije, zanimanja, hobije, a to znači upoznajemo sebe i naše talente i  želje, tj. Inspiraciju I motivaciju.

Pisci su često inspiratori  knjige, ideje i dela, jer podstiču na razmišljanje, nadahnjuju i pokreću neobjašnjive unutrašnje sile u čitaocu, ka stvaranju i promenama.

Sadržaji knjiga motivišu ljude i pokreću ih i fizički i psihički. Volja u čoveku postaje veća i on pronalazi snagu  da savlada prepreke, kao i junak iz dela koje upravo čita. Samim tim knjiga i događaji opisani u njoj mogu vam biti inspiracija imotivacija  koja vuče ka uspehu i  budućnosti. Sve je usko povezano.

Knjige nas često svojim sadržajima teraju da razmišljamo o svom životu, karakteru, osobinama, volji. One u nama bude različita osećanja koja nas kasnije inspirišu i motivišu za naše lične izazove i uspehe.

JOŠ JEDAN BITAN RAZLOG DA ČITATE!

Miljana Novaković

Pogledajte našu ponudu knjiga za decu:

Srpske Dečije Knjiga

Save

Save

Religija i deca

9 маја, 2017

Dnevnik pročitanih knjiga

9 маја, 2017