Knjige na latinici

Knjige na latinici

Čitajući knjige svakodnevno, često i ne obratimo pažnju da li su u pitanju knjige na latinici ili ćirilici. Knjiga ima drugi zadatak pa to nije primarni razlog zbog kog je čitamo. Ipak, činjenica je da naši izdavači češće knjige štampaju na latinici. To im uglavnom diktira tržište, a i mi smo u specifičnom položaju jer delimo jezik sa pojedinim okolnim državama.

Latinično pismo je poznato kao Rimski alfabet i najkorišćenije je pismo na svetu. Osnovna slova su ona koja se koriste u engleskom jeziku i to su velika i mala slova: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Z, Z. U Engleskom, Francuskom i Nemačkom jeziku se koriste ligature i simboli, ali se ne ubrajaju u posebna slova, a u Švedskoj su to zasebna slova.

Latini su prihvatili zapadnu varijantu Grčkog alfabeta u sedmom veku pre nove ere iz Kume Grčke kolonije u južnoj Italiji. Latinica se proširila iz Italije, zajedno sa latinskim jezikom u druge oblasti, širenjem Rimskog carstva.

Do 15-tog veka latinica se koristila kod naroda istočne i srednje Evrope, a u zadnjih šest vekova se proširila na ceo svet. Tokom istorije latinica je prilagođavana novim jezicima u kojima se koristila.

Srpska latinica sastoji se od 27 prostih

A, B, C, Č, Ć, D, Đ, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, Š, T, U, V, Z, Ž

i tri dvojna slova

Lj, Nj, Dž.

Srpski izdavači se trude da ipak prave ravnotežu između latiničnog i ćiriličnog pisma tako da ni ćirilica nije zapostavljena. Neke autore i edicije štampaju na ćirilici, a knjige koje se predlažu distributerima iz okruženja objavljuju na latinici.

Zavisno od zainteresovanosti tržišta, knjige su štampane latiničnim ili ćiriličnim pismom, ali je najbitnije od svega da čitaoci u svetu ne budu uskraćeni za dobro delo, tako da se izbor pisma stavlja u drugi plan.

I ako komercijalnost ima veliki uticaj na štampanje, malo ko će od čitalaca odbaciti delo koje ga je privuklo, zbog objavljivanja na jednom ili drugom pismu jer čitaoca zanima sadržaj i poruka onog što čita.

Čitajmo i knjige na latinici i knjige na ćirilici

– to je ono najbitnije!

Miljana Novaković

Pogledajte naše knjige u ponudi uz koje će Vaše dete naučiti latinicu na brz i zabavan način:

Učim da pišem - Štampana slova latinica
Učim da pišem – Štampana slova latinica
Pišem latinicu
Pišem latinicu
Učim da pišem ' Pisana slova latinica
Učim da pišem ‘ Pisana slova latinica

Save

Čitanje iste knjige više puta

15 јуна, 2017

Kućna biblioteka za gledanje i uživanje

15 јуна, 2017