Knjige za decu do 8 godina

Knjige za decu do 8 godina

Knjige za decu do 8 godina su s razlogom vrlo bitne u razvoju detetovih socialnih veština i kognitivnih sposobnosti. Uzrast dece od osam godina karakteriše povećana društvena aktivnost i velika želja za druženjem sa vršnjacima. Prva prava prijateljstva nastaju već u ovom uzrastu. Deca sa osam godina vešto samostalno voze biciklo na dva točka, penju se i silaze sa drveta, bacaju i hvataju loptu. Ona razlikuju vremena, prošlo,sadašnje i buduće i adekvatno ih koriste u razgovoru.

U  ovom uzrastu dete jasno priča i koristi širi fond reči,razlikuje levu i desnu stranu, počinje da planira svoje vreme. Aktivno počinje da skuplja određene kolekcije značaka, sličica, salveta.

Osmogodišnjacima treba podrška i razumevanje roditelja i okoline da bi razvili samopouzdanje jer su u ovom uzrastu često uzbuđeni i iskreno zainteresovani za spoljašnji svet.

Podrazumeva se da u ovom uzrastu znaju da čitaju. Pošto deca danas mnogo ređe čitaju, o delima se informišu putem interneta, od malena ih treba inspirisati da čitaju knjige i taj čin im učiniti neodoljivim. Književni  ukus deci ovog doba određuju roditelji i učitelji.

Usled razvoja čitalačke sposobnosti trebalo bi deci ponuditi obimnije knjige za decu do 8 godina iz domena avantura, fantazije i misterije, što bi njima bilo veoma zanimljivo. To mogu biti i razne knjige o narodima i vremenima koje su pisane rečnikom adekvatnim njihovom uzrastu (egipćani,srednji vek i slično).

Pored ovoga deca se mogu spremati za skolu čitajući  predškolsku literaturu, baveći se brojevima i slovima i pošto u ovom periodu već znaju ćirilicu, mogu se polako upoznavati sa latinicom kroz određenu literaturu. Učitelji su tu da ih upoznaju sa lektirama koje su predviđene za njihove godine. Tu se več pojavljuje i poezija, klasična i savremena, Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, ali i Puškinova bajka o ribaru i ribici. Zastupljeno je i narodno stvaralaštvo.

 

Očigledno je da deca imaju veliki izbor, samo ih treba motivisati da što više čitaju, tako da im čitanje postane navika, kao hrana!

Miljana Novaković

Pogledajte našu ponudu knjiga za decu  uzrasta 8 godina:

Srpske Bajke
Srpske Bajke
Kviz knjiga: Ko je bio…?
Kviz knjiga: Ko je bio…?
Mali istrazivaci Svemir
Mali istrazivaci Svemir

Save

Save

Knjige za decu do 5 godina

29 јануара, 2017

Knjige za decu do 9 godina

29 јануара, 2017