Knjige za decu od 1 do 3 godine

Knjige za decu od 1 do 3 godine

Da li je korisno kupovati knjige za decu od 1 do 3 godine?

Uzrast deteta od jedne do tri godine je veoma zahtevan i naporan za roditelje. Dete počinje polako da hoda, priča, da traži ispunjenje svojih želja, da se intenzivnije druži sa vršnjacima. Sa decom ovog uzrasta postaje duži jer oni sve manje spavaju. Traže više pažnje i zabavljanja. Pravi su mali vragolani, pa se mora početi sa organizacijom njihovog vremena. Zato treba puno strpljenja  i vremena, ali videćete, vrlo brzo ćete sebi biti zahvalni jer će biti mnogo lakše i lepše i vama i detetu.

Deca su u ovom uzrastu izuzetno znatiželjna i usvajaju sve što im se nudi kao informacija.

Za ovako malu decu treba izabrati knjige koje im privlače pažnju i koje lako mogu držati u rukama. Knjige za decu od 1 do 3 godine su uglavnom tvrde slikovnice raznih karakteristika. Dok dete gleda slike, Vi mu pričajte šta je na slici i smišljajte priče. Slikovnice mogu biti sa trodimenzionalnim slikama prilikom otvaranja ili slikovnice namenjene za vodu sa jasnim, krupnim slikama, ali i obične, šarene, tvrdih listova. Tu su i knjige sa kratkim rimovanim pesmicama. One će oduševiti klince uzrasta od jedne, dve do tri godine.

Pri odabiru knjiga treba obratiti pažnju ne samo na to da su zanimljive, lepe i da se roditeljima dopadaju već i da zadovoljavaju edukativne i zdravstvene zahteve. Knjige bi trebalo da budu štampane u tvrdom povezu, što znači da su listovi od kartona, plastificirani (zbog lakšeg održavanja i brisanja), a ivice knjiga zaobljene. Deca tog uzrasta tek razvijaju motoriku i koordinaciju pokreta i rukovanje knjigom je nazgrapno, tako da bi se obični listovi pocepali i verovatno završili u bebinim ustima, a sa oštrim ćoškovima beba može da se povredi.

Listovi od koga je izrađena slikovnica treba da bude ekološki i da ne bude ni na koji način štetan po dete. To je vrlo važno jer dete većinu iskustva stiče tako da sve ” proba” tj. stavlja u usta.

Klinci vole da im se čitanje ponavlja, pa ćete tako neke knjige čitati i više desetina puta.

Pored igre koja treba biti najzastupljenija u ovom periodu njihovog odrastanja, trebalo bi im uvoditi i čitanje knjiga adekvatnih njihovom uzrastu. Ušuškani u majčinom naručju, deca će biti presrećna uz čitanje omiljene priče.

I roditelji i deca će bezgranično uživati u tim momentima koji su veoma važni i značajni za njihov rast i razvoj u prave ljude.

Klinci vole da im se čitanje ponavlja, pa ćete tako neke knjige čitati i više desetina puta.

Nikada nije rano za čitanje svom detetu jer je ono važan podsticaj u razvoju govora. Najlepše je deci čitati pred spavanje. Tada opuštena i raspoložena da slušaju. Naravno, čitati se može i preko dana, pre kupanja ili u vreme popodnevnog odmora. Veoma lep osećaj je kada dete i pre nego što mu ponudite, traži da mu čitate. Vaše je samo da mu želju ispunite, ostavite sve obaveze koje se mogu odložiti i čitajte!

Bitno je da i vi i dete uživate u priči koja je na redu, jer se tako kod njega razvija mašta i potreba da samo uzme u svoje rukice knjigu i lista strane.

Tada ćete biti srećni i zadovoljni, jer ste uradili jednu dobru, najbolju stvar!

Uveli ste svoje dete u beskonačan svet knjiga i znanja!

Miljana Novaković

Pogledajte našu ponudu slikovnica i knjiga za decu do 3 godine OVDE

 

"<yoastmark        "<yoastmark        "<yoastmark

Save

Save

Save

Save

Bojanke za decu

20 januara, 2017

Knjige za decu do 5 godina

20 januara, 2017

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.