Књиге за децу од 1 до 3 године

Књиге за децу од 1 до 3 године

Да ли је корисно куповати књиге за децу од 1 до 3 године?

Узраст детета од једне до три године је веома захтеван и напоран за родитеље. Дете почиње полако да хода, прича, да тражи испуњење својих жеља, да се интензивније дружи са вршњацима. Са децом овог узраста постаје дужи јер они све мање спавају. Траже више пажње и забављања. Прави су мали враголани, па се мора почети са организацијом њиховог времена. Зато треба пуно стрпљења  и времена, али видећете, врло брзо ћете себи бити захвални јер ће бити много лакше и лепше и вама и детету.

Деца су у овом узрасту изузетно знатижељна и усвајају све што им се нуди као информација.

За овако малу децу треба изабрати књиге које им привлаче пажњу и које лако могу држати у рукама. Књиге за децу од 1 до 3 године су углавном тврде сликовнице разних карактеристика. Док дете гледа слике, Ви му причајте шта је на слици и смишљајте приче. Сликовнице могу бити са тродимензионалним сликама приликом отварања или сликовнице намењене за воду са јасним, крупним сликама, али и обичне, шарене, тврдих листова. Ту су и књиге са кратким римованим песмицама. Оне ће одушевити клинце узраста од једне, две до три године.

При одабиру књига треба обратити пажњу не само на то да су занимљиве, лепе и да се родитељима допадају већ и да задовољавају едукативне и здравствене захтеве. Књиге би требало да буду штампане у тврдом повезу, што значи да су листови од картона, пластифицирани (због лакшег одржавања и брисања), а ивице књига заобљене. Деца тог узраста тек развијају моторику и координацију покрета и руковање књигом је назграпно, тако да би се обични листови поцепали и вероватно завршили у бебиним устима, а са оштрим ћошковима беба може да се повреди.

Листови од кога је израђена сликовница треба да буде еколошки и да не буде ни на који начин штетан по дете. То је врло важно јер дете већину искуства стиче тако да све ” проба” тј. ставља у уста.

Клинци воле да им се читање понавља, па ћете тако неке књиге читати и више десетина пута.

Поред игре која треба бити најзаступљенија у овом периоду њиховог одрастања, требало би им уводити и читање књига адекватних њиховом узрасту. Ушушкани у мајчином наручју, деца ће бити пресрећна уз читање омиљене приче.

И родитељи и деца ће безгранично уживати у тим моментима који су веома важни и значајни за њихов раст и развој у праве људе.

Клинци воле да им се читање понавља, па ћете тако неке књиге читати и више десетина пута.

Никада није рано за читање свом детету јер је оно важан подстицај у развоју говора. Најлепше је деци читати пред спавање. Тада опуштена и расположена да слушају. Наравно, читати се може и преко дана, пре купања или у време поподневног одмора. Веома леп осећај је када дете и пре него што му понудите, тражи да му читате. Ваше је само да му жељу испуните, оставите све обавезе које се могу одложити и читајте!

Битно је да и ви и дете уживате у причи која је на реду, јер се тако код њега развија машта и потреба да само узме у своје рукице књигу и листа стране.

Тада ћете бити срећни и задовољни, јер сте урадили једну добру, најбољу ствар!

Увели сте своје дете у бесконачан свет књига и знања!

Миљана Новаковић

Погледајте нашу понуду сликовница и књига за децу до 3 године ОВДЕ

 

"<yoastmark        "<yoastmark        "<yoastmark

Save

Save

Save

Save

Бојанке за децу

20 јануара, 2017

Knjige za decu do 5 godina

20 јануара, 2017

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.