Kućna biblioteka za gledanje i uživanje

Kućna biblioteka za gledanje i uživanje

Gledajući mnoge filmove domaće i strane proizvodnje, verovatno ste zapazili  da je čest enterijer u scenama radna soba sa bogatom bibliotekom. Sigurno da ste bar jednom pomislili i poželeli da imate takvu ili sličnu, svoju kućna biblioteka. Neko tu svoju želju tokom života ostvari, a neko ne.

Biblioteka je sređena zbirka knjiga ili po autoru, temi ili katalogu. Pripada privatnom licu ili državnim institucijama. Najstarija je biblioteka Egipatskog cara Osimanziosa, a najpoznatija je Egipatska Aleksandrijska biblioteka.

U svetu postoji  mnogo poznatih velikih biblioteka. Jedna od njih je biblioteka sa preko 6000 knjiga o kuvanju i nalazi se u Londonu. Najveća manastirska biblioteka je u Australiji sa preko 70 000 naslova, a izgrađena je 1776-e godine.

U Baltimoru početkom 19-og veka, jedan od najmoćnijih ljudi SAD, izgradio je u znak zahvalnosti ljudima Baltimora za njihovu velikodušnost i gostoprimstvo, jednu od najvećih i najlepših svetskih biblioteka. U Kaliforniji postoji biblioteka sa kolekcijom knjiga koje za temu imaju modu i njenu istoriju, a napravila ju je jedna poznata svetska modna dizajnerka. Karl Lagerfeld je dizajner koji je ljubitelj knjiga i ima biblioteku sa 60 000 naslova.

Napravite Vašem detetu njegovu posebnu, kućnu biblioteku!

U Srbiji je jedna od najpoznatijih  biblioteka Viktora Lazića koja je osnovana 1882-ge godine i u njoj se mogu naći rariteti iz 16-og, 17-og I 18-og veka. Druga naša poznata privatna biblioteka je u Timočkoj Krajini i vlasnik je Ljubiša Rajković  koji je ujedno i pisac I ima 70 svojih dela.

Skoro svaki ljubitelj knjiga ima svoju malu biblioteku, a da i nije svestan toga, jer knjige koje poseduje nisu složene , stoje po raznim policama i fiokama, kutijama i ormanima. Slobodan prostor gde bi bila kućna biblioteka je uglavnom problem u ostvarenju želje, ali uz malo truda i dobre organizacije vrlo brzo ćete uživati u kutku koji će početi da liči na biblioteku. Biblioteke liče jedna na drugu jer sve naravno sadrže knjige, ali su i veoma različite jer su pravljene od različitih materijala i u različitim uslovima .

Najbitnije u kreiranju sopstvene biblioteke su police i njihov izgled zavisi od prostora koji one mogu zauzeti. Neke su od poda do plafona, neke zauzimaju određeni ćošak prostorije, a neke vise na zidu.

Posle toga dolazi najlepši i  najzanimljiviji posao, slaganje knjiga. Na vama je da izaberete po kom principu ćete ih ređati, da li po autoru, temi ili nečem drugom.

Kada počnu da se nižu knjige koje ste kupili detetu, pa one koje su dobili, biće presrećni. Naći će se tu i knjige iz Vašeg detinjstva koje stedobili kao nagradu za dobro učenje dobili na kraju školske godine, ali i one sa posvetom za neki rođendan. Kućna biblioteka će biti fantastičan dodatak Vašem domu.kućna biblioteka

Napravite porodičnu kućnu biblioteku gde ćete držati sve omiljene knjige Vas i Vaših mališana!

Uživajte i rastite zajedno!

Miljana Novaković

kućna biblioteka

Upotpunite Vašu kućnu biblioteku nekim od naslova iz naše ponude!

Najlepše Basne
Najlepše Basne
NIKOLA TESLA: A Man Ahead of His Time
NIKOLA TESLA: A Man Ahead of His Time
Srpske Bajke
Srpske Bajke

Save

Knjige na latinici

19 јуна, 2017

Писана латиница

19 јуна, 2017