Moje prve knjige

Moje prve knjige

Prve knjige za bebe su uglavnom slikovnice sa životinjama, predmetima i pojavama koje ih okružuju. Za sam početak je dovoljno što dete gleda slike, pokušava da okrene list, uču nove reč i pojmove, oseća nove materije i prepoznaje oblike, boje i zvukove.

Prvi susret sa knjigom se preporučuje već od 9-10 meseca.

Tržište danas nudi najrazličitije knjige tog tipa i nije lako odabrati onu pravu za svoje dete, ali zato su tu roditelji, koji igraju značajnu ulogu u odabiru.

Nije dovoljno da knjiga samo bude zanimljiva i dopadljiva, već i da zadovoljava edukativne i zdravstvene zahteve. Pošto  su u pitanju naši najmlađi, knjige bi prvenstveno trebalo da budu štampane u tvrdom povezu, da su listovi od kartona, plasificirani, a krajevi zaobljeni kako se dete ne bi povredilo, jer deca u tom uzrastu tek razvijaju motoriku. Materijal od koga je napravljena slikovnica treba da bude ekloški, odnosno da nije štetan po dete. Što se tiče edukativnog zahteva, ilustracije i ctreži moraju biti jednostavni, jasni i bez mnogo detalja, da bi dete moglo da fokusira predmete, razlikuje i prepoznaje.

prve knjige slikovnice

Pogrešni su stavovi da slikovnice moraju biti što šarenije. Dete tek vremenom, odnosno u uzrastu od 2-3 godine, počinje da razlikuje do četiri boje, pa se preporučuje da knjige budu u četiri osnovne boje kako bi dete lakše razvijalo estetski senzibilitet.

U svemu ovome, najvažniji je celokupan odnos roditelja prema knjizi, jer su oni ti koji u ovom proces moraju učestvovati aktivno, odnosno da prave izbor knjiga, čitaju, inspirišu decu. Jednom rečju da ih nauče da zavole prve knjige i da budu istrajni u ovoj aktivnosti. Započnite ovaj proces prvom slikovnicom!

 

Uvek je pravo vreme za knjigu!

Miljana Novaković

 

Pogledjte našu ponudu najlepših kartonskih slikovnica za najmlađe OVDE

Moja prva krnjiga - Oblici, Kartonska slikovnica
Moja prva krnjiga – Oblici, Kartonska slikovnica
Moja prva knjiga - voce i povrce
Moja prva knjiga – voce i povrce
Moja prva knjiga Prve reci, Kartonska slikovnica
Moja prva knjiga Prve reci, Kartonska slikovnica

Save

Razvoj grafomotorike

28 decembra, 2016

Da li su Vaša deca darovita deca?

28 decembra, 2016