Писана латиница

Писана латиница

Латиница – кратка историја

У српском књижевном језику користе се два писма, ћирилица и латиница у два писана облика: штампана и писана ћирилица, односно штампана и писана латиница. О ћирилици смо већ писали, али о латиници смо изнели мало података, па ево прилике да додамо још нешто што би вам било интересантно.

pisano slovo Dž latinica

Латиница је латинско писмо тј. писмо старих Римљана. Оно је такође настало према Грчком алфабету у петом и шестом веку пре нове ере и временом се мењала и развијала. Она је била претеча посебних абецеда у Француској, Шпанији, Италији, Немачкој…

Данас се њоме служе сви романски језици, германски, келтски и словенски језици: словеначки, хрватски, чешки, словачки, пољски и лужичкосрпски. Поред њих латиницом се служе и други европски језици, мађарски, фински, естонски, лапонски, литвански, албански, турски и још многи други.

Српска латиница или абецеда има 30 графема, а три од њих су диграфи : џ, љ, њ. Латинично писмо је заступљеније у свету па тај тренд влада и код нас.

Колико људи користи латиницу?

uporedno predjenje pisama u svetu

Према подацима са сајта Worldstandards.eu око 2.6 милијарди људи (36% светске популације) користи Латиницу, око 1.3 милијарди (18%) користи Кинеско писмо, око 1 милијарде (14%) користи Девангари (Индија), такође 1 милијарда људи (14%) користи Арапски, око 300 милиона људи (4%) користи Ћирилицу и око 250 милиона користи Дравидски (јужна Индија)

Деци из двојезичних бракова или деци која одрастају у иностанству много је лакше да савладају латинично писмо и писану латиницу јер су знакови умногоме исти као и код алфабета који се користи у, рецимо, енглеском језику.

pisana latinica

Српска Латиница

Све битно око настанка латиничног писма којим се служе Срби није објашњено, тако да се косе схватања и чињенице. Оспорава се учешће Вука Караџића у његовој изради  тако да ни сада не можемо са сигуношћу трврдити да је све што прочитамо о историји српске латинице потпуно тачно. Сматра се предрасудом да је Вук узимао само ћирилицу као српско писмо јер је он и ћирилицу и латиницу сматрао актуелним српским писмом.

Вукова српска латиница је скоро иста као ова данашња. Разлика је у пет слова, али њом у то време нико није писао. Та латиница је била пројекат писма за популацију ,,Римског закона”-Римокатоличке вере, која је говорила српским језиком, која је названа Илирима. Касније је она била и пројекат писма и за друге Илире тј. Јужне Словене који се служе латиничним писмом, а то су Хрвати и Словенци.

Та Вукова латиница из 1827-ме године преживела је касније реформе и употребљава се и данас, али нису остварени сви захтеви који се тичу писма. Вук је и у латиницу хтео да уведе правило једно слово један глас, али је то одбачено и остали су диграфи љ, њ, џ и графеме са дијактритичким знаковима ћ, ч, ш, ж.

Поред штампаних слова латинице, користи се и писана латиница. Деца у школи већ у нижим разредима основне школе савладају технику писања писаних слова латинице па их равноправно користе у свакодневном животу.

Kako naučiti latinicu?

Postoje mnoge izdavačke kuće koje u svojoj ponudi imaju razne slovarice, bukvare, radne sveske i slične edukativne knjige koje deci pomažu da savladaju pisanu latinicu, tako da mogu bez problema da čitaju knjige pisane ovim pismom, ali i da se posvete učenju stranih jezika i njihovog pisma.

СВЕ У СЛУЖБИ ЧИТАЊА!

Миљана Новаковић

Погледајте нашу понуду књига уз које ће Вашој деци бити лако и забавно да савладају латинично писмо:

Učim da pišem ' Pisana slova latinica
Учим да пишем Писана слова латинице
Pišem latinicu
Пишем латиницу
Engleski Kroz igru do znanja
Енглески Кроз игру до знања

Save

Kućna biblioteka za gledanje i uživanje

27 јуна, 2017

Књиге – Историја првих књига

27 јуна, 2017

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.