Prednosti dece koja čitaju

Prednosti dece koja čitaju

Mnogobrojne su koristi i prednosti dece i generalno ljudi koji čitaju. Čitanje daje mogućnost ličnog usavršavanja na mnogo načina, a ja ću u daljem tekstu pokušati da objasnim samo neke od njih.

Bogatiji rečnik– dok čitaju, deca se po prvi put susreću sa nekim novim i nepoznatim rečima.Tada je bitno da shvate značenje tih reči, kako bi kasnije mogla da ih koriste u ispravnom kontekstu.  Što više čitaju, za više reči će obogatiti sopstveni rečnik. Širok vokabular je od izuzetno velike vaznosti i posebno dolazi do izrazaja u nekim bitnim momentima zivota, kao sto je školovanje, posao, fakultet odnosno kada želimo da ostavimo dobar utisak. Deca koja čitaju imaju širi fond reči i samim tim što te reči uvrste u svoj sakodnevni govor, već dovoljno rade na sebi i svom intelektu. Lepo je danas čuti kada neko na pravi način zna da iskaže svoje mišljenje.

Koncentracijaje nešto što se kod dece razvija postepeno, a knjiga je odličan pomoćnk u tome, jer čitanje zahteva koncentraciju, mir i posvećenost.

Brže pamte deca koja imaju bolju koncentraciju, postaju i produktivnija, odnosno brže usvajaju informacije i gradivo, jednom rečju brže pamte.

Lakse učedeca koja brže pamte imaju manje poteškoća pri učenju i to je ono što ima olakšava školovanje i sve što dolazi kasnije.

Bolje ocenekao što ste uspeli da shvatite do sada, sve je povezano i nadogradjuje vaše dete kao ličnost. Samim tim što lakse usvajaju gradivo,jer brže pamte, deca koja čitaju ostvaruju bolje ocene u školi i bivaju zapaženija od strane svojih ucitelja, što im dalje omogućava odlazak na različita takmičenja, konkurse, izložbe i time unapredjuje njihovo obrazovanje i predstavljaju jednu od prednosti dece koja čitaju van škole.

pametna-deca

Informacije –  čitanje je zapravo učenje. Šta god da čitatju, uvek usvajaju nove informacije, što je izuzetno korisno, kako u njihovom odrastanju, tako i u nekim budućim danima. Pored toga što rade na svom intelektu i obrazovanju, deca koja čitaju sedaju spremnija u školske klupe i već unapred  obogaćena nekim korisnim informacijama. Znanje je moć.

Razmišljanje – dok čitaju, nekad često i posle toga, deca razmišljaju  o onome što su videla ili pročitala u knjizi. Širi se njihova svest, počinju  da razmišljaju kritički, podstiče ih na nove ideje, uopredjuju razna iskustva. Kada izdvoje vreme za knjigu, izdvajaju vreme za konstruktivno razmišljanje.

Inspiracija likovi iz knjige često mogu biti izvor inspiracije. Deca mogu mnogo naučiti od izmišljenih likova, jer oni utiču na njih svojim rečima ili delima. Isto je i sa mestima, događajima ili činjenicama koje su opisane u štivu koje čitaju. Tako, recimo, mogu postati ljubitelji zivotinja, polaznici nekog novog kursa, zaljubljenici u sport i ko zna šta sve jos, što kasnije može uticati na neke bitne odluke u njihovom životu.

Maštanjihova mašta je mnogo razvijenija, jer su oni čitajuci te knjige prošli razne avanture, mesta, dogadjaje, upoznali različite likove, naučili nove stvari, oslobodili se mnogih strahova. Tako stvaraju svoj svet. Njihove ideje su kreativnije, igre maštovitije, a dani ispunjeniji.

Komuniciranjedeca koja su informisanija i maštovitija, takodje su i komunikativnija. Lakše ostvaruju komuniaciju sa drugom decom i ljudima i često baš u njima pronalaze novu inspiraciju. Time što su komunikativna, deca privlače drugu decu i tako stvaraju širi krug prijatelja, što je izuzetno bitno za njihov socijalni život u tim godinama. Pored toga, možda svoju ljubav prema knjigama prenesu i na drugu decu i time zatvore ovaj krug.

Možda se ne završava sve čitanjem, ali sigurno počinje!

Miljana Novaković

Našu ponudu knjiga učenje i vežbanje čitanja pogledajte OVDE

Moj prvi bukvar
Moj prvi bukvar
Slovoljub – Prirema za početno čitanje i pisanje
Slovoljub – Prirema za početno čitanje i pisanje
Sveznalica u svetu slova
Sveznalica u svetu slova

Save

Save

Save

Save

Knjiga kao lek....

23 novembra, 2016

Razvoj fine motorike kod dece

23 novembra, 2016