Pripremite decu za polazak u školu

Pripremite decu za polazak u školu

Prolazi leto, nekom brzo, nekom sporo, ali đacima sigurno najbrže, jer se bliži polazak u školu. Već svi oni misle da je leto proletelo, da nisu stigli ni da osete čari raspusta, a nova školska godina je na pragu. Sva deca, pa i ona koja su najbolji đaci, vredni, radni, savesni i što im je škola na prvom mestu, ipak vole da se igraju, da budu opušteni, bez stresova oko ocena i gradiva.

Teško je roditeljima da pored svih obaveza oko kupovine pribora i osnovnih stvari za polazak u školu, psihološki pripreme dete na prelazak iz letnje opuštenosti u radnu školsku rutinu. Već sada se mora o tome razmišljati, a bar nedelju dana pre početka školske godine, dete treba uvesti u ritam života kakav ima za vreme nje. To veoma teško pada i deci i roditeljima. Deca se bune, nećkaju i glavna rečenica im je ,,još jedan dan”. A jedan po jedan, prvi školski čas je blizu, a oni nisu spremni za polazak u školu. Zbog toga ipak treba biti uporan, jer će im u protivnom prvi mesec u školi biti naporan dok se adaptiraju, sete se da imaju domaći i knjige. A tek lektira!

Prvo se mora korigovati odlazak na spavanje jer su svi tokom leta ostajali duže budni, sa društvom iz ulice ili sa porodicom uz dobar film. To će im omogućiti lakše ustajanje ujutru. Ili je možda bolje prvo početi sa ranijim ustajanjem pa će im se uveče ranije spavati i lakše će ujutru ustati. U svakom slučaju ne mora se prvog dana poštovati školska satnica, ali je sigurno da se mora početi  sa tim.

Pokušajte da ih vratite u normalu spremanjem garderobe za sutradan i ukidanjem jutarnjeg razvlačenja u pidžami. Posle toga ih povedite u kupovinu školskog pribora, onog za koji znate da će im trebati, pa ih počastite i komadom nove garderobe jer to ima efekta. Deca vole da pokažu šta su kupila za početak školske godine pa će više želeti da ona počne. Gledajte da sve ove pripreme obavite u što lepšoj, smirenijoj i zanimljivijoj atmosferi. Dočarajte im novu školsku godinu kao nešto najlepše što će im se dešavati. Kupite im radne listove koji su napravljeni kao zabavne, šarene sveske pune zanimljivih ilustracija, uz koje će se oni igrati, a ujedno i učiti ono što će im trebati u školi.

Teži deo priprema je pogledati malo predhodno gradivo, uzeti olovku i svesku u ruke, pročitati i nešto novo. Tu će baš biti negodovanja i razvlačenja. Smatrajte se uspešnim roditeljima  ako su uzeli da prelistaju neki novi udžbenik i zadržali se na par tema. A ako su uzeli lektiru da pročitaju, vi ste srećan roditelj.  Pomozite im da uzmu bilo koju knjigu u tih zadnjih nedelju dana. Neka pročitaju neku ,,laganica” knjigu, samo da  ,,uđu u štos”. Ruku na srce ima puno dece koja celo leto nešto čitaju. Njima će biti mnogo lakše da se adaptiraju na početak i da uhvate ritam. Roditelji dece koja ne čitaju, trebalo bi da se potrude da se sledećeg raspusta to ne ponovi.

Ima toliko dobrih knjiga raznih žanrova da je nemoguće da neka neće zainteresovati  njihovo dete. Samo ih treba na to navići i to će im postati zadovoljstvo.

SREĆAN VAM SKORI POLAZAK U ŠKOLU!

Miljana Novaković

Pogledajte naše zanimljive radne sveske za osnovce!

Učim da pišem ' Pisana slova latinica
Učim da pišem – Pisana slova latinica
Engleski Kroz igru do znanja
Engleski Kroz igru do znanja
Mali istrazivaci Svemir
Mali istrazivaci Svemir

Save

Kako da naučite decu da čuvaju knjige?

7 avgusta, 2017

Uskrs – farbanje jaja iz frižidera

7 avgusta, 2017