Razvoj fine motorike kod dece

Razvoj fine motorike kod dece

U današnje vreme, kada su bojanke, mozgalice, enigmatiku, lavirinte zamenili racunari i telefoni, razvoj fine motorike kod dece se svodi na svega dva do tri pokreta prstićima, odnosno dva do tri klika ili slična poteza. Da bi deca razvijala motoriku, njihove ruke, noge, prstići, moraju biti uposleni, što danas, u eri informacione tehnologije i nije slučaj.

Koliko je ona razvijena kod vašeg deteta možete videti kroz način na koji ono drži olovku, kašiku, kako veže pertle ili zakopčava dugme, slaže slagalicu i tako dalje.

Bez obzira na to da li dete ima problem sa motorikom ili ne, vežbe prstićima treba započeti što ranije, jer razvoj fine motorike predstavlja i pripremu deteta za školu jer podstiče razvoj grafomotorike.

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja i najveći napredak ovih veština kod dece se odvija između četvrte i šeste godine, dok se kompleksnije veštine usvajaju između pete i osme.

mozgalice-za-decu

Kako bi dete uopšte naučilo da piše, potrebo je da razvija neke od sledećih sposobnosti: vizuelnu percepciju, vizuomotornu koordinaciju (koordinacija oko – ruka), finu motoriku, glasovnu analizu. Sve ovo se može postići na razne načine, a ja ću nabrojati samo neke od njih:

  • Crtanje i bojenje

  • Crtanje prema predlošku

  • Rezanje likova iz papira

  • Početno pisanje slova i brojeva

  • Povlačenje prstića preko ucrtane putanje

  • Rešavanje lavirinta i još mnogo toga

Složićete se da je sve ovo teško izvesti preko računara, tipkajući po tastaturi ili ekranu i zato roditelji, obezbedite svojoj deci bojanke, slikovnice, mozgalice, jer pored toga što je uspešno i zabavno, takvi zadaci su predviđeni za razvijanje detetovih motornih veština, koordinacije ruku i očiju i sposobnosti rešavanja problema.

Učinite uslugu vašoj deci a i vama, provedite vreme sa vašom decom korisno i lepo i prisetite se vremena kada ste se i vi tako zabavljali.

Miljana Novaković

Našu ponudu knjiga za razvoj fine motorike kod dece pogledajte OVDE

Svet oko nas - Kroz igru do znanja
Svet oko nas – Kroz igru do znanja
Vatromet znanja
Vatromet znanja
Mala Skola Cetvrti Stepen
Mala Skola Cetvrti Stepen

Save

Save

Prednosti dece koja čitaju

28 новембра, 2016

Čitanje naglas

28 новембра, 2016