Serbian E books

Serbian E books

Free Serbian Books Online

Knjige su prešle dalek put od svojeg početka kada su klesane u kamenu, štampane na glinenim pločicama i pisane na papirusu ili na bambusovim pločicama. Danas se one mogu naći u digitalnom formatu i čitati na mobilnim telefonima, računarima ili uređajima kao što je Kindle za čitanje elektronskih knjiga. Čak postoje i knjige koje imaju samo  elektronsku verziju, bez klasičnog – papirnog formata knjige.

Ovde želimo da Vam predstavimo nekoliko izvora gde možete pronaći i pročitati elektronske knjige besplatno. Izvukli smo listu 9 mesta gde možete da skinete e-knjige.

elektronska knjiga

Projekat Gutenberg

ima 57000 naslova u svojoj biblioteci, ali svega par naslova na srpskom jeziku. Možda je to baš ono što Vi tražite.

Projekat Antologija Srpske Književnosti

Antologija srpske književnosti napravljen je sa ciljem da se zainteresovanim čitaocima širom sveta učine lako dostupnim kapitalna dela srpske književnosti. Sve knjige su na srpskom jeziku i u ćiriličnom pismu. Odabir dela napravio je Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu, a digitalizaciju je izvršio Majkrosoftov Centar za razvoj softvera u Beogradu, u okviru aktivnosti Majkrosoftovog programa „Partner u učenju“.

Projekat ima preko 130 dela narodne, stare i nove književnosti: od srednjovekovnih žitija srpskih svetaca i narodne poezije i proze, preko najznačajnijih dela književnosti XVIII i XIX veka, do izuzetnih ostvarenja s početka XX veka koja nisu pod autorskim pravima i važnih savremenih književnih dela za čije su objavljivanje u ovoj ediciji pravo dali sami autori.

Sve knjige se mogu preuzeti sa interneta u .docx formatu i čitati bez korišćenja interneta.

Open Library

Na ovom sajtu takođe postoje knjige na srpskom jeziku. Možete ih pronaći kada u pretrazi unesete “language:srp”. Inače, možete tražiti knjigu i klasičnim načinima unošenjem pretrage po imenu pisca ili knjige.

Projekat Rastko

Neprofitna mreža elektronskih biblioteka, stručnih ustanova i lokalnih zajednica posvećenih umetnostima, tradicijama i društvenim naukama.

Srpska književnost u 100 knjiga

100 digitalnih kopija knjiga iz projekta Srpska književnost u 100 knjiga na sajtu Narodne Biblioteke Srbije. Obuhvata najznačajnija dela srpske književnosti od 12. do 20. veka i računa se u najtiražniju biblioteku u srpskom izdavaštvu 20. veka sa oko milion primeraka ukupno.

Srpska dečja digitalna biblioteka

Na ovoj stranici je zbirka koja sadrži 127 digitalnih kopija knjiga iz srpske književnosti za decu uzrasta od 3 do 13 godina. Po svom sadržaju, umetničkim, istorijskim i književnim vrednostima predstavljaju sam vrh srpske književnosti za decu.

narodna biblioteka srbije
Narodna biblioteka Srbije

Religiozne knjige

Kao što naslov kaže, na ovom linku možete pronaći i skunuti knjige sa religioznom tematikom. Na sajtu “Fondacije Prijatelji Božji” možete pronaći puno sadržaja koji se bave pravoslavljem i religijom uopšte.

“Osnovni cilj Fondacije jeste širenje jevanđelakog duha, vaspitanje i obrazovanje na temeljima pravoslavne hrišćanske kulture iznikle iz liturgijske prakse, uzrasle na riznici praktičnog života i svetootačkog iskustva u crkvenoj zajednici.” – sa sajta fondacije.

Blog Tanje Stojanovski

Na ovoj stranici možete pronaći elektornske knjige koje je sabrala Tanja Stojanovski na svom blogu, a osnose se uglavnom na literaturu za učenike osnovnih škola.

“Nadam se da ću uspeti u tome i volela bih da ovaj BLOG zaista zaživi. Pozivam sve kolege i učenike iz moje škole da se priključe i svojim komentarima pomognu da naša biblioteka bude još posećenija. Ideja je da popularizujemo rad biblioteke kroz predstavljanje novih publikacija, organizovanje raznih aktivnosti koje bi učenici mogli sami da iniciraju i da se aktivno uključe svi u nabavku stručne i učeničke literature.” – Tanja Stojanovski

Bravo Tanja, mislim da je Vaš blog sasvim uspeo i ovde ga delimo sa željama da dodajete još novog sadržaja.

Elektronska knjiga

Elektronska knjiga nudi veliki broj naslova elektronskih knjiga na srpskom i engleskom jeziku.

Skripta.Info

Nudi obilje knjiga i časopisa lepo organizovanih i razvrstanih. Mana je što prilikom svakog klika Vam se otvara reklama. Izgleda da nisu naši bolji način da se finansiraju. Na ovom sajtu možete pronaći novije naslove, skripte za fakultet, udžbenike, stripove pa čak i audio knjige.

Iskreno se nadamo da smo Vam barem malo olakšali traženje elektronskih knjiga na srpskom jeziku.

Ako Vas zanima kako su knjige nastale možete pročitati u našem tekstu istorija knjiga.

univerzitetska biblioteka
Univerzitetska biblioteka u Beogradu

Šta je matematika?

22 oktobra, 2018

Srpski Bukvar kroz istoriju

22 oktobra, 2018

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.