Školski raspust i čitanje

Školski raspust i čitanje

Školski raspust je znak da je došao kraj školskim obavezama i deca mogu da uživaju u raznim aktivnostima. Zimski raspust kraće traje i liči im na mali predah od obaveza pa tokom njega deca iskoriste priliku da se naspavaju, odgledaju dobar film i ako imaju sreće da padne sneg uživaju u sankanju i igrama na njemu. Uglavnom se manje druže sa knjigom jer će školska nastava vrlo brzo ponovo biti aktuelna.

Letnji raspust je kraj jedne školske godine, sumiraju se rezultati i počinje pravi odmor koji mnogo duže traje od zimskog. Deca imaju veće mogućnosti za igru, druženje, letovanje. Leti postaju mnogo aktivniji što se tiče druženja, koga nikad dosta.

Prvih dana raspusta knjige im baš ne padaju na pamet, ali kako vreme odmiče i pojave se slobodni vreli sati koje uglavnom provode u sobi, požele nešto da pročitaju. Ruku na srce mnoga deca još tokom školske godine naprave spisak knjiga koje bi voleli da pročitaju kada budu imali vremena. Oni uglavnom to i urade bez ičije sugestije i saveta.

Bilo bi dobro da i deca koja to ne planiraju ipak pročitaju neko zanimljivo štivo tokom raspusta. Ipak,  to ne bi trebalo da bude obaveza već zadovoljstvo.

Deca se na to usmeravaju od malena raznim zanimljivim, avanturističkim knjigama i slikovnicama koja će zadržati njihovu pažnju. Najbolje bi bilo da knjige prate dečija interesovanja, tj. da ih deca sama biraju. Roditelji su tu da preporuče određenu literaturu, ali i da podrže dečiji izbor bez prisiljavanja dece na čitanje jer prisila i naredba o obaveznom čitanju uglavnom daju kontraefekat. Treba razumeti da letnji raspust služi za opuštanje i razbibrigu i da čitanje nikako ne sme biti obaveza već uživanje u toplim letnjim danima.

Deca upravo kroz zadovoljstvo treba da se upoznaju sa novim knjigama. Knjige mogu biti različitog sadržaja, edukativne, zabavne, kreativne i uvek po detetovom izboru.

Školske lektire su obavezne i deca njih, volela ili ne, moraju da pročitaju, a knjige koje čitaju za svoju dušu moraju biti po njihovoj želji. Kada jednom naviknu da tokom leta imaju red igre red čitanja to će im postati omiljene aktivnosti.

Na raspustu se nikako ne sme zaboraviti na igru jer je dečija igra daleko ozbiljnija nego što se misli. I ona je vid učenja i odličan način da se deca pripreme za nove izazove.

AKO JE IGRA TOKOM RASPUSTA  PROŠARANA ČITANJEM TO JE ONDA IDEALNO POTROŠENO VREME!

Miljana Novaković

Pogledajte našu ponudu knjiga uz koje će školski raspust biti ispunjeniji!

Batman Movie - Izaberi Superheroja
Batman Movie – Izaberi Superheroja
Basne
Basne
Mali istrazivaci Svemir
Mali istrazivaci Svemir

Mali istraživači : Kako deci približiti naučnu literaturu

2 juna, 2017

Čitanje iste knjige više puta

2 juna, 2017